Parakonkurranse 2024

I år som i fjor … og året før … VI ARRANGERER TO PARAKONKURRANSER; én for de med fysisk funksjonsnedsettelse og én for de med utviklingshemning – med venner!

27. oktober 2024
Fjellhamar Arena, Lørenskog
Første konkurranse kl 10:30
Andre konkurranse kl 12:00 (estimert)

Kommer du??

Erfaring fra starterkurs

Lørdag 08.06 ble det avholdt starterkurs i Sarpsborg og Håvard Sommerseth fra Akershus svømmekrets var en av deltagerne. Det var Østfold svømmekrets som arrangerte kurset med deltagere fra flere klubber fra Østfold, samt Oslo og Akershus. Det deltok mange barn og ungdommer fra klubbene som var helt kritisk for at deltagerne på kurset kunne utføre en hel rekke starter. De fikk pizza som takk for en uvurderlig innsats.

Starterkurset for svømmedommere dekker et bredt spekter av emner som er avgjørende for å kunne utføre dommerrollen effektivt. Emner for kurset var blant annet; starterens egenskaper, startprosedyrer, samarbeid overdommer og starter, stemmebruk, plassering, oppgaver og hjelpemidler

En stor del av kurset fokuserte på tekniske ferdigheter, som hvordan man skal bruke startutstyret korrekt og hvordan man best mulig kan overvåke og styre starten for å sikre rettferdighet. Deltakerne fikk også trening i kommunikasjon og samarbeid, da en effektiv dommerstab må kunne jobbe sømløst sammen under press.

Kurset hadde også en praktisk del. Denne delen handlet om; signalbruk, herunder fløyte og kroppsspråk, elektronikk, starters plassering og samvirke med overdommer.

Et av de mest minneverdige øyeblikkene under kurset var da deltagerne fikk prøve seg som starter for første gang. Å stå på kanten av bassenget med mikrofonen i hånden og gi startsignalet til en gruppe ivrige svømmere er en nervepirrende, men spennende opplevelse. Deltagerne føler en stor ansvarsfølelse, vel vitende om at deres handlinger vil kunne påvirke utfallet av løpet.

Etter å ha fullført starterkurset, er deltagerne nå klare for å begynne som startere på lokale stevner. 

Foto: Sverre Bergh-Smith

Fysikalsk behandling for ALLE i svømmekretsen

Vi i Akershus Svømmekrets har gleden av å presentere en samarbeidsavtale med Behandlerverket for fysikalsk behandling. Avtalen blir gjeldende for ALLE utøvere uavhengig av nivå, i ALLE svømmeidrettene og i ALLE klubbene som er en del av Akershus Svømmekrets. Denne avtalen dekker også dommere og foresatte tilknyttet klubber i svømmekretsen. På denne måten kan vi tilby ALLE i kretsen fysikalsk behandling av høyeste kvalitet. 

Avtalen gir blant annet 15% rabatt på både undersøkelse og behandling ved Behandlerverket

Fysioterapeut med spesialkompetanse i svømmeidretter Olav Barøy som tidligere har holdt SkadeFri-webinar for svømmekretsen vil være å finne på Behandlerverket Løren fra og med juli måned.

Avtalen har oppstart 01.09.24, og mer informasjon kommer til høsten. 

Behandlerverket består av til sammen 14 behandlere fordelt på 3 moderne klinikker som holder til på Løren, Oslo Sentrum og Fornebu. De tilbyr manuellterapi, fysioterapi, kiropraktikk, gratis rehabilitering, diagnostisk ultralyd og trykkbølgebehandling. Trykk på lenken for mer informasjon om behandlerverket:  www.behandlerverket.no

Henrik Christiansen – for en mann!

«Jeg er verdens beste svømmer!»
Henrik Christiansen

Den 19. mai hadde svømmekretsen den store gleden av å gjennomføre et webinar med selveste Henrik! Dette var første gangen vi inviterte en utøver til oss, så vi var litt spent på oppmøte. Ikke at det var noe å bekymre seg for – over 140 hadde meldt seg på webinaret der noen var på grupper med over 30 personer.

Leverte Henrik?

Å ja da! Han fortalte om sin ferd fra middels ok svømmer som ikke klarte LÅMØ-krav til å nå være best! Noe han selv også usjenert sa helt i starten av webinaret: Jeg er verdens beste svømmer! Herlig befriende å høre. Videre fortalte han om sine opp- og nedturer, dårlig erfaring med å være på SoMe under mesterskap, hva han spiser og ikke minst den imponerende treningsmengden.

Etter webinaret var det åpent for spørsmål, og det kom veldig mange gode spørsmål. Til og med noen som Henrik måtte tenke seg litt om på.

Evaluering

Etter gjennomført webinar sendte svømmekretsen ut en evaluering til påmeldte. Der manglet det ikke på lovprising og positive tilbakemeldinger! Henrik sa han får positiv energi av skryt – så når han leser disse tilbakemeldingene bør energien vare til etter både EM, NM og OL 😀

Takk til alle som møtte opp, og ekstra stor takk til Henrik. Vi håper han kan stikke innom flere ganger og fortelle om seg og sitt.

Mer?

Som en teaser kan vi si at vi jobber med å få to nye utøvere til å holde webinar for oss, og også disse er i verdenstoppen!

Photo: Patrick B. Kraemer / BILDBYRÅN

2 kretsdommerkurs og 1 forbundsdommerkurs (høsten 2024)

Kretsdommerkurs 15. september 2024.

Klokken 10:00-16:00
Sted: Jessheimbadet, Aktivitetsvegen 11, 2069 Jessheim

Kurset er gratis for deltakere fra klubber i kretsen, og koster kr 850 kr for deltakere utenfor kretsen

Påmeldingsfrist: 1. september
Påmelding til kurset skjer på minidrett.nif.no (link)
Har du har spørsmål om selve kurset, send e-post til alice.catriona.boyd@gmail.com
Har du har generelle spørsmål, send e-post til dommer@ahsk.no 

Kretsdommerkurs 20. oktober 2024.

Klokken 10:00-16:00
Sted: Holmengata 6, 1394 Nesbru (inngang Holmensenteret i etasjen over Meny)

Kurset er gratis for deltakere fra klubber i kretsen, og koster kr 850 kr for deltakere utenfor kretsen

Påmeldingsfrist: 6. oktober
Påmelding til kurset skjer på minidrett.nif.no (link)
Har du har spørsmål om selve kurset, send e-post til alice.catriona.boyd@gmail.com
Har du har generelle spørsmål, send e-post til dommer@ahsk.no 

Forbundsdommerkurs 10. november 2024.

Klokken 10:00-16:00
Sted: Jessheimbadet, Aktivitetsvegen 11, 2069 Jessheim

Kurset er gratis for deltakere fra klubber i kretsen, og koster kr 850 kr for deltakere utenfor kretsen

Påmeldingsfrist: 27. oktober
Påmelding til kurset skjer på minidrett.nif.no (link)
Har du har spørsmål om selve kurset, send e-post til alice.catriona.boyd@gmail.com
Har du har generelle spørsmål, send e-post til dommer@ahsk.no 

Vel overstått Sunn idrett-webinar

Foto: Sandnes svømme- og livredningsklubb

«Takk for et bra og opplysende seminar. Vi dro igjen med mye nyttig informasjon.»
Deltakere fra Sandnes svømme- og livredningsklubb

Søndag 5. mai ble årets andre webinar gjennomført, og denne gangen var det Sunn idrett og Nicole Tandrevold Næsheim. Nicole er tidligere svømmer og vet godt hva som kreves av matinntak når treningsmengden er høy.

Sunn idrett jobber for å spre kunnskap om idrettsernæring og fremme idrettsmiljøer med gode holdninger og verdier knyttet til mat, kropp, helse og prestasjon. Sunn idrett er et satsingsområde i Norges idrettsforbund som jobber med å fremme sunne idrettsmiljøer og forebygge spiseforstyrrelser.

Du finner mer informasjon på sunnidrett.no.

Det var ca 50 påmeldte til webinaret fra klubber over hele landet. 

V har fått gode tilbakemeldinger på webinaret, og gjennomfører dette igjen til høsten. 

Takk for godt webinar
Deltakere fra Molde svømme- og livredningsklubb

Foto: Molde svømme- og livredningsklubb

Kommende webinar

Søndag 19. mai er det klart for Henrik Christiansen som vil snakke om sin vei til å bli en internasjonal svømmer.
Du kan melde deg på her: https://www.ahsk.no/?p=4262.

Flere webinarer kommer også til høsten; Sunn idrett, SkadeFri og Mental helse

Dommerskjorter 2024

Til dommere innen alle svømmeidretter i Akershus Svømmekrets
(Ved utsendelse av e-post, er det mange adresser som ikke er gyldige. Sjekk opp dine kontaktdata på medley.no)

I 2016 ble det også vedtatt at kretsen dekker én dommerskjorte per kalenderår til våre dommere som dømmer jevnlig.

Her er årets bestillingsrunde. Bestillingsfrist: 10. juni 2024

Link til bestilling ligger i e-posten som er sendt ut. Har du ikke mottatt e-post, gi beskjed til dommer@ahsk.no, husk å oppgi klubb.

Inspirerende nettverkssamling – paraidrett!

Foto: Hege Qvigstad Eek

Onsdag 24. april arrangerte Oslo og Viken idrettskrets en samling for særidrettene til kompetanse- og nettverkssamling i Paraidrett – og vi var så heldige å få lov til å delta. Fra Akershus Svømmekrets stilte Mona Underdal-Loktu og Hege Qvigstad Eek. 

Innledningen var ved Cato Zahl Pedersen som holdt et inspirerende foredrag om hvordan idretten kan bidra til å få flere i aktivitet. Cato startet sin idrettskarriere som parautøver med å være aktiv i svømming og har også medalje fra Nordisk mesterskap. Han har 13 gull og et sølv fra 4 Paralympics fra 3 idretter, langrenn, alpint og friidrett.  Catos budskap var at vi alltid måtte være kreative, uredde – og aldri unnskylde systemet og på den måten ikke bidra til flere ble med i idretten. Det viktigste vi gjør er å skape like muligheter for alle. Vi må invitere inn i idretten og sørge for at vi har det gøy sammen! Idrett er moro, og det skaper mestringsopplevelser. 

I etterkant av Zahl Pedersens foredrag var det en engasjert gjeng fra ulike særidretter som diskuterte varierte temaer. Vi tar med oss viktige punkter som samarbeid på tvers av idretter og klubber, at vi må synliggjøre tilbudet og at vi må gjøre det enkelt å delta. 

Bli med på parakonkurranse søndag 27. oktober 2024

Som særkrets, ønsker vi å bidra til å gjøre parasvømming enkelt, og vi arrangerer en lavterskel parakonkurranse i Fjellhamar arena søndag 27. oktober. Du trenger ikke å være medlem i en svømmeklubb for å kunne bli med her! Har du lyst til å prøve å svømme 25 meter er du velkommen! 

Ta kontakt hvis du ønsker tilsendt mer informasjon om vår Parakonkurranse 2025 ved å sende e-post til post@ahsk.no

Foto: Oslo Idrettskrets, hentet fra deres Facebook-side

Kretsting vel gjennomført

Torsdag 25. april samlet kretsstyre, representanter og observatører seg til kretsting.
Protokoll blir publisert her

Gjennomføringen gikk knirkefritt og et par vedtak får direkte påvirkning på alle klubber

Ny medlemskontingent

Tidligere har den høyeste medlemskontingenten vært 3000 kr for alle klubber med et medlemsantall over 200. Det er et veldig lavt nivå da det er flere klubber med over 1000 medlemmer. Det er også mange klubber med få medlemmer, og da kan 1000 kr virke mye i forhold til klubber som har 20-100 ganger flere medlemmer. Den nye fordelingen skal lette kostnadene til de små, og mellomstore klubbene. De med 1000+ medlemmer vil betale samme medlemskontigent som tidligere.
En ny fordelinger ble vedtatt, og gjeldende fra medlemskontingent fakturert ut i 2024:

  • Klubber med inntil 99 medlemmer: kr. 500,00
  • Klubber med 100 – 499 medlemmer: kr. 1.000,00
  • Klubber med 500 – 999 medlemmer: kr. 2.000,00
  • Klubber med 1000 eller flere medlemmer: kr. 3.000,00

Mer demokratisk fordeling av representanter

I likhet med forrige punkt har fordelingen av representanter vært noe udemokratisk med tanke på antall medlemmer per klubb. Nytt vedtak på kretsting, og fastsatt i loven, blir det nå mer demokratisk og gir små klubber større innflytelse på valg som skal tas på kretsting. Det hører også med her at det er sjeldent at noen klubber har stilt med 3 representanter.
Den nye fordelingen blir slik, og gjeldende fra første arrangerte kretsting/ekstraordinært kretsting:

  • For medlemstall inntil 499: 1 representant
  • For medlemstall fra 500 eller mer: 2 representanter

Nytt æresmedlem i kretsen

Rune Gran fikk hederstegnet Æresmedlem, og vi vet han både ble overrasket over å motta hederstegnet og veldig glad! Les mer om hvorfor Rune ble æresmedlem her.

Nye kommer til, andre takkes av

Oppdatert oversikt på styremedlemmer og medlemmer i utvalg og komitéer kan du finne her

Kretsen takket av flere medlemmer i utvalg og komitéer, samt to i kretsstyret.

Foto: Torbjørn Sund (t.v.) og Øystein Risan Kvisla (t.h.)

SkadeFri vel gjennomført!

Foto: Ytre Søre Sunnmøre Symjeklubb (YSSS)

Søndag 7. april var det igjen klart for webinar med Akershus Svømmekrets. Denne gang var det Olav Barøy fra Skadefri som holdt foredrag om hvordan du som utøver kan unngå skader. Foredraget var tilpasset både svømmere og stupere som fikk nyttige tips om hvilke øvelser som var spesielt hensiktsmessig for deres idrett. 

Grunntanken er at skadeforebyggende trening reduserer risikoen for at man blir skadet, samtidig som det hjelper det til å bli en bedre utøver. Svømmeteknikk og stupteknikk er en viktig del av det å holde seg skadefri og det er viktig å utføre øvelser riktig. Flere av øvelsene kan gjøres ved bassengkanten før og etter svømming/stuping i bassenget. Øvelsene bør tilpasses nivået utøveren er på.  

Du finner øvelser tilpasset din idrett på skadefri.no.

Det var ca 90 påmeldte til webinaret fra klubber over hele landet. 

Foredraget var interessant for både trenere, foresatte og utøvere, og vi fikk gode tilbakemeldinger på webinaret. – Godt seminar, og spennende med tips om visualisering, sa blant annet 9 utøvere med foresatte fra YSSS. 

Kommende webinar

Søndag 5/5 er det klart for Sunn idrett; omhvordan å bli tryggere på hvilke råd som er riktige innen idrettsernæring og på hva slags mat som kreves for å tåle mye trening.
Du kan melde deg på her: https://www.ahsk.no/?p=2957

Søndag 19. mai er det klart for Henrik Christiansen som vil snakke om sin vei til å bli en internasjonal svømmer.
Du kan melde deg på her: https://www.ahsk.no/?p=4262.